OrganoFinery (U)

OrganoFinery (U) - SEGES Projektsitet
Projektet er en del af Organic RDD programmet, som koordineres af ICROFS. Det har fået tilskud fra GUDP under Fødevareministeriet.
Projektet er en del af Organic RDD programmet, som koordineres af ICROFS. Det har fået tilskud fra GUDP under Fødevareministeriet.

Projektets formål er at fremme omlægningen til økologisk produktion ved at teste og udvikle et bioraffine­rings­koncept, hvor der udvindes protein fra saft presset af kløver / kløvergræs, hvorefter der udvindes gødning og energi af presseresten.

Derved vil der kunne findes løsninger på centrale udfordringer i økologisk jordbrug: Forsyning med økologisk protein til svin og fjerkræ, bedre og mere robuste sædskifter og højere udbytter samt dokumentation for høj bæredygtighed og god klimaprofil.

Projektet består af en dyrkningsdel, hvor dyrkning af grøntafgrøder til proteinfremstilling optimeres, og gødningsvirkningen fra biogasgødningen vurderes.

Udvikling og optimering af bioraffineringen ved hjælp af mælkesyrebakterier og fremstilling af økologisk fjerkræfoder er en anden del, der følges op af testfodring af økologiske høner.

Optimering af biogasproduktionen fra presseresten og økonomiske analyser af det samlede system udgør de sidste dele af projektet.

Projektet forventes at have positiv effekt på udviklingen af - og omlægningen til økologisk jordbrugsproduktion, da mangel på økologisk protein og økologisk gødning er to af de store barrierer for fortsat vækst i økologisk produktion.

Den øgede forsyning med kvælstof i de økologiske sædskifter vil give en direkte forbedring i økonomien i økologisk planteproduktion. Hvis det antages, at landmænd, der dyrker bladprotein, får adgang til ekstra 50 kg ammoniumkvælstof pr. ha med et udbytterespons på 15 kg/ha og en produktpris på 200 kr. pr. hkg, så vil det give en ekstra indtægt på 1.500 kr. pr. ha.

Projektet er bevilget midler fra Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram. Projektet gennemføres fra 2014 til 2017 i et samarbejde mellem følgende institutioner og virksomheder: Aalborg Universitet, SEGES, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Biotest, Fermentationexperts, Teknologisk Institut - AgroTech og IFAU.

 

 

Test af, om græsprotein kan tilsættes til foderblandinger, ved at pasta af græsprotein blandes i foderblandeanlæg i forbindelse med fremstilling af foderpiller.
Som led i forsknings- og udviklingsprojektet OrganoFinery1 skal testes om græsprotein kan tilsættes til foderblandinger ved at pasta af græsprotein blandes i foderblandeanlæg i forbindelse med fremstilling af foderpiller.

© 2021 - SEGES Projektsitet